Sunday, May 30, 2010

PAGOL 1000 AUTOMATIC - SOLD

PAGOL 1000
Model rare dan sentiasa jadi buruan penggemar Pagol.

Seperti model 2000 dan 5000 yang pernah saya siarkan sebelum ni, model 1000 ni juga tidak kurang hebatnya malah first time saya dapat sejak sekian lama mencarinya.
Semua part masih original (rujuk gambar disertakan untuk kepastian). Enjin automatik 25 jewels.
Pergerakan enjin elok dan cemerlang menghitung masa.
Kalendar day/date elok dan berfungsi dengan baik.



dial ada sedikit kesan penuaan tapi tetap lawa dengan pokok palma masih segar menghijau..
kusam dan pudar tu biasalah untuk kategori vintaj...diameter casing : 36mmx44mm

Cara-cara melaras kalendar jam ini:
1.Untuk melaras hari (monday-sunday) tarik keluar crown dan putar jarum minit mengikut putaran jam mengikut masa 24 jam sehingga panel yang memaparkan hari menunjukkan perubahan hari dari satu hari ke hari yang berikutnya mengikut hari yang anda pilih untuk di set kan. Ok selesai bab day/hari.
2.Untuk melaras haribulan (1-31) tarik keluar crown dan putar jarum minit mengikut putaran jam hingga masa menunjukkan pukul 12. Kemudian undurkan putaran ikut arah lawan jam hingga masa menunjukkan pukul 8. Putar semula jarum minit mengikut arah jam hingga masa menunjukkan pukul 12 dan ulang beberapa kali hingga panel yang memaparkan tarikh menunjukkan perubahan tarikh. Ok selesai.

terdapat 2 ketul batu 'permata biru' pada pukul 6 dan pukul 9...aku memang kagum dengan lanskap jam ni...unik dan menarik...vintage always no 1!

bracelet seakan rupa paras kepunyaan model Titoni Space Star tapi pak cik collector otai yang jual jam ni kat aku kata memang ori dan katanya dia dah simpan jam ni 6 tahun dalam rupa paras macam ni..wallahualam.

rim cantik macam Rolex/Cosmo King, marker permata biru dan logo angka 1000 sebagai trademark model rare..

crown masih asal, tulin, original..

folding clasp original bercop luar dan dalam

ni cop kat bahagian dalam folding clasp

back case masih elok takde sumbing atau bocor..

rotor comot sikit, aku pun tak tau macam mana boleh jadi macam tu..sekarang aku sedang cari rotor baru kalau dapat untuk tukar rotor ni biar cantik berseri sikit...tapi yang ni pun elok befungsi dengn baik..takde masalah sebenarnya cuma kurang cun jer...

cop kat bahagian dalam penutup belakang casing...switzerland

EDOX AUTOMATIC - SOLD

Jenama' besar' yang jarang didapati dalam kategori vintaj.
Jam ni cantik iras2 macam Rolex pun ada gak design nya...
Enjin automatik 25 jewels. Lancar dan elok.
Kalendar tarikh berfungsi dengan baik.


iras2 Rolex rupa paras jam Edox ni...

dial agak bersih dan kurang pencemaran

semua parts masih original menurut si penjual terdahulu...

crown tertera logo Edox

folding clasp juga ada logo Edox

'buah'2 bracelet yang solid dan berkilau

penutup belakang

enjin ori yang memang tiada cop jenama Edox pada rotornya seperti kebiasaan jam jenama lain.
perlu dipastikan ia ori agar pembeli puas hati..ada COLLECTOR yang tak kisah dan tak ambik kisah...

enjin Automatic 25 jewels ETA 2824-2

enjin sangat bersih berseri..sengaja zoom dekat2 untuk bagi pembeli gambaran sebenar kualiti enjin jam nih....

RADO DIASTAR AUTO - SOLD












Monday, May 17, 2010

Vintage LONGINES GOLD PLATED AUTO - SOLD


LONGINES original SWISS MADE
automatic
gold electroplated 20 microns casing
good running condition
ori crown



















Sunday, May 16, 2010