Sunday, May 30, 2010

PAGOL 1000 AUTOMATIC - SOLD

PAGOL 1000
Model rare dan sentiasa jadi buruan penggemar Pagol.

Seperti model 2000 dan 5000 yang pernah saya siarkan sebelum ni, model 1000 ni juga tidak kurang hebatnya malah first time saya dapat sejak sekian lama mencarinya.
Semua part masih original (rujuk gambar disertakan untuk kepastian). Enjin automatik 25 jewels.
Pergerakan enjin elok dan cemerlang menghitung masa.
Kalendar day/date elok dan berfungsi dengan baik.dial ada sedikit kesan penuaan tapi tetap lawa dengan pokok palma masih segar menghijau..
kusam dan pudar tu biasalah untuk kategori vintaj...diameter casing : 36mmx44mm

Cara-cara melaras kalendar jam ini:
1.Untuk melaras hari (monday-sunday) tarik keluar crown dan putar jarum minit mengikut putaran jam mengikut masa 24 jam sehingga panel yang memaparkan hari menunjukkan perubahan hari dari satu hari ke hari yang berikutnya mengikut hari yang anda pilih untuk di set kan. Ok selesai bab day/hari.
2.Untuk melaras haribulan (1-31) tarik keluar crown dan putar jarum minit mengikut putaran jam hingga masa menunjukkan pukul 12. Kemudian undurkan putaran ikut arah lawan jam hingga masa menunjukkan pukul 8. Putar semula jarum minit mengikut arah jam hingga masa menunjukkan pukul 12 dan ulang beberapa kali hingga panel yang memaparkan tarikh menunjukkan perubahan tarikh. Ok selesai.

terdapat 2 ketul batu 'permata biru' pada pukul 6 dan pukul 9...aku memang kagum dengan lanskap jam ni...unik dan menarik...vintage always no 1!

bracelet seakan rupa paras kepunyaan model Titoni Space Star tapi pak cik collector otai yang jual jam ni kat aku kata memang ori dan katanya dia dah simpan jam ni 6 tahun dalam rupa paras macam ni..wallahualam.

rim cantik macam Rolex/Cosmo King, marker permata biru dan logo angka 1000 sebagai trademark model rare..

crown masih asal, tulin, original..

folding clasp original bercop luar dan dalam

ni cop kat bahagian dalam folding clasp

back case masih elok takde sumbing atau bocor..

rotor comot sikit, aku pun tak tau macam mana boleh jadi macam tu..sekarang aku sedang cari rotor baru kalau dapat untuk tukar rotor ni biar cantik berseri sikit...tapi yang ni pun elok befungsi dengn baik..takde masalah sebenarnya cuma kurang cun jer...

cop kat bahagian dalam penutup belakang casing...switzerland